Een kunststof schuifpui vervangt buiten deuren en opent je woning naar je tuin en de buitenwereld. In één beweging schuif je de lichte kunststof pui open en stap je de buitenwereld in. Door het aanbrengen van zo’n pui wordt je woning in één klap veel lichter en ruimer, en kan je ultiem genieten van je tuin en de buitenwereld. Kunststof puien zijn een populaire optie omdat de kosten ervan laag zijn, zowel voor materiaal als voor plaatsing ervan. Toch is het een stevig en duurzaam materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft, en in veel aantrekkelijke tinten en motieven geleverd wordt. Hier vertellen we je alles over de voordelen van een buiten deuren geplaatste kunststof schuifpui en helpen je een keuze te maken.

 

Waarom kiezen voor een kunststof schuifpui

Kies je voor een kunststof schuifpui om buiten deuren te vervangen, dan kies je voor duurzaamheid. Plastic heeft niet echt een goede reputatie, maar is in feite één van de meest duurzame materialen die bestaat: het kan keer op keer gerecycled worden en belast daardoor het milieu niet. Hout, metaal en steen moeten telkens opnieuw gewonnen en gemaakt worden, waardoor ze minder milieuvriendelijk zijn dan een kunststof schuifpui. Door de goedkope grondstof (gerecycled plastic) biedt een kunststof schuifpui ook een heel gunstige prijs/kwaliteitsverhouding, en gaat tientallen jaren mee zonder beschadigingen, verkleuring of verwering. Een kunststof schuifpui is vaak intern verstevigd met een stalen frame en daardoor zeer goed bestand tegen inbraak en schade. De meeste kunststof schuifpuien voldoen aan diverse politiekeurmerken voor veilig wonen. Doordat plastic makkelijk te vormen is, kan je kiezen uit een uitgebreide reeks motieven en kleurtinten. Een schuifpui van kunststof met een houtlook is van een afstandje niet van echt te onderscheiden. Verder is de isolatiewaarde van een kunststof schuifpui bijzonder hoog.

 

Welk model kunststof schuifpui kiezen

Het grote voordeel van een kunststof schuifpui boven buiten deuren is dat de helft van je gevel kan worden weggeschoven, waardoor je op mooie dagen praktisch buiten woont. Om het openen van de vleugels (delen) van je pui mogelijk te maken bestaan er drie verschillende soorten. Er is de standaard schuifpui die direct opent door hem naar links of rechts te schuiven. Dit systeem is ideaal voor de wat kleinere puien; de vleugel loopt hierbij op borstels. Voor grotere puien is er het zogenaamde hefschuif systeem, waarbij de vleugel eerst een stukje opgetild moet worden. Dit maakt het veel makkelijker om de kunststof schuifpui open of dicht te doen. De hefschuif is voorzien van rubberen strips, waardoor hij uitstekend geïsoleerd is. Ten slotte is er de zogenaamde kiepschuif. Deze uitvoering zorgt dat je de vleugel van de pui kan kantelen en zo frisse lucht kan binnenlaten. Als je dit systeem graag wilt moet je voor een kunststof schuifpui kiezen – houten en metalen schuifpuien zijn te zwaar om dit systeem te kunnen gebruiken.

 

Hoeveel kost een kunststof schuifpui gemiddeld

Een kunststof schuifpui die buiten deuren vervangt wordt standaard uitgevoerd in drie varianten. De tweedelige pui opent voor de helft en is geschikt voor minder brede gevels (rond de drie meter breed). De driedelige pui kan meestal voor één derde geopend worden en is geschikt voor een pui rond de vier a vijf meter breed. Voor de allerbreedste gevels (vijf a zes meter) is er de vierdelige pui, waarbij twee delen kunnen worden opengeschoven. De breedte van de kunststof pui bepaalt voor het grootste gedeelte de kostprijs; de installatiekosten zijn relatief laag. Het is daarom ook niet aan te raden om zelf een kunststof pui te installeren, omdat het op maat maken en netjes aan laten sluiten veel werk kost en moeilijk is. Een vakman doet dit tegen lage kosten ter plekke en zorg voor een perfect passende pui, die netjes afgewerkt wordt en aangeheeld wordt op zowel binnen- als buitenkant van het gebouw. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde kosten voor een kunststof schuifpui en de installatie ervan.

 

Gevel breedte Aantal puidelen Prijs gemiddeld Prijs montage
2,5-3 meter 2 €2600,- € 500,-
3,5-4,5 meter 3 €3300,- € 500,-
5-6,5 meter 4 €4500,- € 500,-
       

 

Tips & tricks voor een kunststof schuifpui

  • Een kunststof schuifpui heeft net als buiten deuren onderhoud nodig: modder, vuil en stof van buiten verzamelen zich in de rails. Dit kan ervoor zorgen dat de schuifpui na een tijdje niet lekker meer loopt. Maakt hem dan schoon met een stofzuiger of spons.
  • Een schuifpui van kunststof heeft geen behandeling met wax, siliconen of andere geleidingsmiddelen nodig om soepel open te gaan. Het leidt er alleen maar toe dat de wieltjes van de pui gaan slippen, en sommige chemische goedjes kunnen zelfs schade aan kunststof toebrengen.
  • Het is altijd een goed idee om een product te kiezen dat door meerdere onafhankelijke instanties getest is. Als je een schuifpui kiest die door een paar verschillende bronnen als goed beoordeeld is, dan heb je de verzekering dat het een goed product is dat tegen een stootje kan. Geef niet toe aan de verleiding om te kiezen voor een extra goedkope aanbieding van een onbekend merk – het geldbedrag dat je op het spel zet is te hoog om risico’s te nemen.
  • Een kunststof pui pas in bijna elke woning, maar in een monumentaal pand? Daar een kunststof schuifpui in aanbrengen vermindert waarschijnlijk de waarde. Kies in dit geval liever voor een klassieke houten schuifpui. De taxateur zal je dankbaar zijn.

 

Vraag hier gratis offertes voor een kunststof schuifpui in de regio aan

Als je een kunststof schuifpui voor buiten deuren vervangen wilt kopen, dan zul je zien dat er veel verschillende aanbieders zijn. Het kan veel moeite en tijd kosten om online al hun websites uit te pluizen. Maak daarom gebruik van de oude vertrouwde offerte voor een snel overzicht van alle opties. Wij hebben ons gespecialiseerd in het verzamelen van offertes uit elke regio, ook de jouwe. Vraag ze gratis bij ons aan en je kunt direct de mooiste aanbiedingen voor een kunststof schuifpui met elkaar vergelijken. Klik hier voor onze gratis offertes.